Resistències a les violències masclistes en temps de pandèmia a Senegal 2020

A Senegal, gràcies a la lluita de moviments feministes organitzats nombroses lleis protegeixen a les dones supervivients a les violencies de gènere. No obstant, la desprotecció, culpabilització i manca de suport son habituals. El projecte té per objectiu "Promoure una xarxa nacional d’organitzacions socials d’acompanyament en les lluites contra les violències masclistes al Senegal en temps de pandèmia per a promoure els canvis polítics i estructurals en la millora dels drets de les dones i una vida lliure de violències.

El projecte sorgeix com a continuitat d'una xarxa de dones, associacions i electes per la defensa dels DSR a Dakar i un projecte de suport a la casa d'acollida de Kolda. S'ha desenvolupat un procés d'identificació que ha durat 7 mesos i en el que s'han prioritzat les activitats i involucrat els actors. Tot i identificar la necessitat de fer xarxa, les prioritats en l'atenció inmediata de les supervivents ha estat prioritzada en tot moment.

Per desenvolupar l'objectiu es proposa un projecte amb 7 entitats de dones senegaleses que treballen  contra la violència masclista en les regions de Dakar, Kaolack, Ziguinchor, Sédhiou i Kolda i en 3 resultats. El primer vol promoure una xarxa nacional d'organitzacions socials en suport a les dones supervivents que desplegarà el seu primer projecte nacional com a xarxa en l'ampliació del número verd gratuït d'atenció a les supervivents les 24h del dia i a totes les regions del país. A més, es farà visible en espais internacionals mitjançant la incidència en 3 organitzacions multilaterals institucionals i la consolidació d'un espai activista en el Forum Social Senegalès.

Tot i la importància de la tasca de coordinació, el treball comunitari d'atenció a les víctimes és una prioritat, donat les mancances i vulneració de drets identificades. En aquesta línia, es proposa un segon resultat de coordinació de centres d’acollida per a dones (6) mitjançant l'equipament, intercanvi d'experiències i recursos i protocolorització del servei en els centres. Es donarà suport a l'acompanyament mèdic i jurídic de les dones supervivents en situació de risc. A través de les universitats senegaleses es realitzarà una recerca acció per identificar les mancances en l'atenció i ser utilitzat d'eina per la generació de polítiques. A més, es produirà un intercanvi d'experiències amb entitats llatinoamericanes per compartir aprenentatges i estrategies.

I finalment, per aconseguir canvis tant en el relat culpabilitzador socialment de les víctimes com en la desidia institucional per a atendre-les, es proposa un tercer resultat encaminat a facilitar el canvi social. Es busca la sensibilització poblacional mitjançant relats de dones en programes temàtics de ràdio i televisió comunitàries sobre la violència masclista i la sensibilització als responsables polítics, administratius i culturals per a l'aplicació i millora de lleis que protegeixen les dones. I finalment, un procés de rendició de comptes que es desenvoluparà tant a Senegal com a Catalunya acompanyat de propostes de sensibilització sobre feminismes africans en el dia 25N o 8M a Catalunya i en el Forum Contra les Violències de Gènere.

Totes les accions han estat pensades per adequarse en els temps de pandèmia, mitjançant un enfortiment de les capacitats de virtualització del treball i de les organitzacions de la xarxa i de la capacitat d'impacte en xarxes social i pàgines web.

Donat que la proposta pretén l'inici de diversos procesos que involucren un gran nombre d'actors i actrius, es proposa la durada màxima permesa de 18 mesos per consolidar el funcionament i perspectives de sostenibilitat de la proposta.

 

Tipus de projecte
Dates realització
/